Микита Шаленний презентував «Найсмачніші американські гриби» в Копенгагені
03/12/2016

Микита Шаленний презентував «Найсмачніші американські гриби» в Копенгагені

Персональна виставка художника складаеться з п’ятдесяти деталізованих акварелей та одного масштабного твору, проходитиме  з 1 грудня по 23 лютого в галереї SABSAY, Копенгаген.

Назва проекту походить зі статті у журналі «Америка», що виходив у радянські часи. Це було ілюстроване щомісячне видання в Росії, яке випускав Державний секретаріат Сполучених штатів між 1956 і 1995 роками. Як аналог радянської пропаганди, він призначався для інформування радянських громадян про американське життя. Загалом аудиторія побачила 454 номери журналу, тираж кожного 50 000 примірників. Одна зі статей, датована приблизно 1973 – 1975 роками, називалась «Найсмачніші американські гриби» і описувала 17 видів найбільш вишуканих грибів в Америці.

Микита Шаленний використовує цей текст як відправний пункт і зображує напівказкових персонажів, що живуть посеред російського «ніде»: в селах та чарівних лісах.

На думку художника, істоти, які він зображує як гриби, живуть своїм автономним життям та знаходять порятунок у ледь вловимих та часто ірраціональних цінностях. Микита Шаленний наголошує на неприйнятті нового та створенні ізольованого світу в російській свідомості.

Через акварельні малюнки художник ілюструє пригоди, буденні сцени і фантастичні історії з життя людей-грибів. Вирощені в російських лісах на власних «духовних скрепах», гриби бояться бути поглинутими американським способом мислення.

 

Микита Шаленний

Народився 1982 року в Дніпропетровську. Закінчив Придніпровську державну академію будівництва та архітектури. Після закінчення викладав архітектурне проектування; працював архітектором. Переможець в категорії Найкраща інсталяція на ArtVilnius 2015; Приз глядацьких симпатій, PinchukArtPrize 2011. Учасник багатьох українських та міжнародних проектів.

 

Микита Шаленний презентував «Найсмачніші американські гриби» в Копенгагені

Інші новини

27 березня 2024
Вітайте останню трійку мисткинь, стейтменти яких увійшли до другої едиції проєкту Secondary Archive "Художниці у війні"

Завершуємо розповідати про учасниць свіжого доповнення проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні". Вдячні всім причетним до створення його другої едиції, а також зацікавленим у нашій роботі. Проте вона ще триває і далі на вас чекатимуть інші формати та нові дослідження, тож слідкуйте за оновленнями!

...
25 березня 2024
Представляємо інших трьох мисткинь, що увійшли до Secondary Archive "Художниці у війні"

Продовжуємо розповідати про нових мисткинь, які доєдналися до проєкту Secondary Archive в його другій едиції "Художниці у війні", а саме про Олю Єрємєєву, Сану Шахмурадову Танську та Юлію Данилевську. Із їхніми стейтментами можна ознайомитись на сайті secondaryarchive.org.

...