ВІЗУАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО ВІД МОДЕРНУ ДО МОДЕРНІЗМУ
15/02/2019

ВІЗУАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО ВІД МОДЕРНУ ДО МОДЕРНІЗМУ

Новий цикл лекцій від мистецтвознавиці Олени Годенко-Наконечної «Візуальне мистецтво від модерну до модернізму» представляє мистецтво І чверті ХХ ст. крізь призму культурної репрезентації, тобто на тлі основних культурних подій у Європі.

Цей цикл – початок  лекційного курсу, що буде присвячено мистецтву від кін. ХІХ до поч. ХХІ ст. Основні підходи до викладу тематичного матеріалу спиратимуться на нову методологію: зародження модернізму, його концептуальні засади, причини його конфронтації з традиційним мистецтвом розглядатимуться в тісній взаємодії з хронологією подій художнього середовища (у сфері філософії, музики, поезії тощо) того чи іншого десятиліття. У загальну історію образотворчого мистецтва вплітатимуться міні-історії з художнього життя епохи (прем’єри, виставки, аукціони, презентації, мистецькі скандали), епізоди з біографії окремих митців, їх взаємовідносин між собою, з владою та різними інституціями. Не зайвим у канві розмови про мистецтво початку ХХ ст. буде й ґендерний аспект – врахування як «чоловічого», так і «жіночого» фактору в умовах традиційного на той час панування «чоловічого погляду» в мистецькій сфері.

У заявленому циклі лекцій «точку відліку» становлять Густав Клімт та Віденський Сецесіон, з одного боку, та французькі течії, зокрема постімпресіонізм та група «Набі», з іншого. Крім процесів у «таборі живописців» (мистецькі практики фовізму, кубізму, абстракціонізму, експресіонізму, футуризму), розглядатимуться перехід до реді-мейду (рух Дада і Марсель Дюшан), скульптура (від Родена до абстракцій Бранкузі та кубізму Архипенка), дизайн (від модерну до модерністського Баугаузу), російський авангард, який переростає в радянський та інтернаціональний конструктивізм.

Лекції розраховані на тих, хто прагне поглибити свої знання з історії культури та візуального мистецтва Європи та Америки ХХ століття й очікує на орієнтири в розумінні сучасних мистецьких процесів.

Тематика лекцій та графік проведення:

27/02 - Віденський Сецесіон і французький постімпресіонізм як розрив із традицією;

13/03 - Екзотика та наїв у мистецтві фовістів і кубофутуристів, кубізм як новий спосіб бачення 

27/03 - Базові парадигми абстракції: променізм – абстракціонізм – супрематизм 

10/04 - Маніфести та експозиції німецького експресіонізму та італійського футуризму

24/04 - Цюріх і міжнародний рух Дада. Марсель Дюшан – перехід до реді-мейду

15/05 - Еволюція європейської скульптури від Родена до Архипенка та Бранкузі

29/05 - Зародження нової школи дизайну: шлях від модерну до модерністського Баугаузу

05/06 - Російський конструктивізм, польський «унізм» та українські авангардні практики на тлі нових соціальних реалій

Автор лекційного курсу (лектор): Олена Годенко-Наконечна, кандидат мистецтвознавства, професор НТУ «Дніпровська політехніка».

Початок о 19:00. Вартість кожної лекції 250 грн. Реєстрація за посиланням https://goo.gl/forms/DPOTPsTYlLcSAB8z1

Інші новини

18 березня 2024
Знайомимо з першою трійкою мисткинь, що увійшли в нову едицію проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні"

Минулої п’ятниці ми разом із Katarzyna Kozyra Foundation та Galeria Labirynt поповнили Secondary Archive матеріалами про 15 нових українських художниць. Найближчі два тижні ділитимемося цитатами з їхніх висловлювань — почитати повний текст і біографії мисткинь можна на сайті secondaryarchive.org.

...
10 березня 2024
Зін за донейт: ми випустили новий мерч до виставки Тетяни Пухнавцевої "обірваний край"
 
Чудова новина: ми зробили для вас новий мерч з нагоди відкриття виставки "обірваний край" — невеличкий зін із роботами художниці Тетяни Пухнавцевої.
 
Видання вийшло лімітованим накладом — усього 20 примірників, і кожен з них має унікальну рису та свій номер. Вартість такого сувеніру — 200 гривень. Усі зібрані кошти ми долучимо до нашого збору для спільноти MEDYCHKA, що допомагає медикам на фронті: закуповує тактичні стропи, функціональні турнікети, лапароскопічні інструменти.
...