КОНТЕКСТИ візуальної культури. авторський цикл лекцій олени годенко-наконечної
24/03/2018

КОНТЕКСТИ візуальної культури. авторський цикл лекцій олени годенко-наконечної

Для чого потрібне сучасне мистецтво? Ким сьогодні є художник? Що значать всі ці незрозумілі і дивні, на перший погляд, інсталяції та акції? Насправді, сучасне мистецтво не складне. Воно просто відображає теперішній складний та неоднозначний світ. Новий цикл лекцій «Контексти візуальної культури» допоможе в цьому розібратися. Через знайомство з основними жанрами і течіями, а також аналіз історичних контекстів спробуємо зрозуміти, як сформувалася сучасна світова культура та, куди вона піде далі.

Для кого цей курс? Для тих, хто хоче з користю відволіктися від буденного та перезавантажити голову; Для тих, хто прагне розширити власний кругозір та навчитися дивитися на світ з різних точок зору; Для тих, хто хоче зрозуміти, як та чому сучасне мистецтво стало таким дивним і неоднозначним.

Що буде у програмі курсу? Огляд усіх важливих мистецьких персоналій, знакових колекцій та виставок, розбір головних течій та жанрів; Озбір контекстів, що формували та формують художні концепції і мистецтво загалом; Аналіз основних ролей світу мистецтва: ким є художники та колекціонери, для чого їм куратори та арт-менеджери; Дослідження того, як мистецтво маніпулює суспільством та направляє хід публічних дискусій.

Курс включає відкриті лекції та освітні модулі в групах з обмеженою кількістю учасників, що проходитимуть раз на місяц. 

Авторка циклу Олена Годенко-Наконечна - мистецтвознавиця, культурологиня, докторка філософії. Народилась у 1954 році в Мінську, зараз живе та працює у Дніпрі. Закінчила Київський художній інститут. Є членкинею Національної спілки художників України. Викладала історію мистецтва в Дніпровському художньому училищі, в якому з 1992 по 1997 рр. була директоркою. Зараз викладає культурологію в НТУ "Дніпровська політехніка", де є доценткою кафедри філософії. Співзасновниця «Пан-Української галереї» в Дніпрі в 1991 році та організаторка бієнале «Пан-Україна» в 1992 та 1995 роках. Куратор фестивалю "Культурні герої" у Дніпрі в 2002 році. Провела низку наукових досліджень, які стосуються семіотики культури, дитячої творчості, проблем естетичного виховання та національних особливостей сучасного українського образотворчого мистецтва.

Інші новини

18 березня 2024
Знайомимо з першою трійкою мисткинь, що увійшли в нову едицію проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні"

Минулої п’ятниці ми разом із Katarzyna Kozyra Foundation та Galeria Labirynt поповнили Secondary Archive матеріалами про 15 нових українських художниць. Найближчі два тижні ділитимемося цитатами з їхніх висловлювань — почитати повний текст і біографії мисткинь можна на сайті secondaryarchive.org.

...
10 березня 2024
Зін за донейт: ми випустили новий мерч до виставки Тетяни Пухнавцевої "обірваний край"
 
Чудова новина: ми зробили для вас новий мерч з нагоди відкриття виставки "обірваний край" — невеличкий зін із роботами художниці Тетяни Пухнавцевої.
 
Видання вийшло лімітованим накладом — усього 20 примірників, і кожен з них має унікальну рису та свій номер. Вартість такого сувеніру — 200 гривень. Усі зібрані кошти ми долучимо до нашого збору для спільноти MEDYCHKA, що допомагає медикам на фронті: закуповує тактичні стропи, функціональні турнікети, лапароскопічні інструменти.
...