ДИСКУСІЙНА ПЛАТФОРМА ДІАЛОГИ. Імке Руст, Сабіна Шихлінська, Микита Шаленний

13 квітня 2016 - 15 квітня 2016

Прес-реліз

Чи здатен художній проект, який реалізовано у публічному просторі, суттєво вплинути на естетичний код міста? Яке мистецьке віддзеркалення мають війни, терор та насилля сьогодні, і чи здатне сучасне мистецтво виконувати дидактичну функцію? В чому суттєва різниця між урбаністичними та природніми арт-інтервенціями, і з чого слід починати митцю, який працює із цілими ландшафтами?

З 13 по 15 квітня в галереї Артсвіт трив проект «Діалоги», в рамках якого свій погляд на мистецтво в міському середовищі запропонували художники та куратори з різних країн.

Серед учасниць «Діалогів» Імке Руст, художниця з Намібії, що працює у напрямку медіа та ленд-арту, є кураторкою (Національная галерея Намібії) та реалізує проекти в Німеччині, та Сабіна Шихлінська, мисткиня з Азербайджану, яка працює із живописом, графікою, фото- та відеоінсталяціями. Кураторський досвід другої учасниці налічує більше 20 років (серед проектів – оформлення першого Азербайджанського павільйону на 52-ій Венеційській бієнале). В панельній дискусії, якою розпочався триденний проект, також візьме участь Микита Шаленний, куратор галереї Артсвіт та художник, що працює у жанрі живопису, відео, фото та інсталяції.

ПОВНА ПРОГРАМА ЗАХОДІВ

13 квітня, 18:30
Дискусійна платформа «Художні інтервенції в міський простір»

Учасники: Імке Руст (Німеччина/Намібія), Сабіна Шихлінська (Азербайджан), Микита Шаленний (Україна). Присутні матимуть можливість поговорити з трьома митцями про особливості реалізації проектів у міському середовищі, а також про те, якою має бути вулична скульптура, та як той чи інший об’єкт впливає на мешканців та їх місто.

14 квітня, 18:30
Сабіна Шихлінська. Презентація художніх та кураторських практик – проектів, присвячених темі війни, терору та насилля в сучасному суспільстві

В рамках презентації Сабіна Шихлінська продемонструє два відео з авторського мультимедійного проекту «Dangerous Red» (2008 – 2016). Також заплановано перегляд pdf-каталогу кураторського проекту «WMD – Weapon of Mass Destruction» – сучасне мистецтво Азербайджана та одного відео з проекту.

15 квітня, 18:30
Імке Руст. Презентація художніх та кураторських практик, що сфокусовані на урбаністичних та природніх інтервенціях

Авторка поговорить про роботи, в яких досліджує, яким чином мистецтво може впливати на глядача, змінювати нашу реальність і її сприйняття. Чи може мистецтво, наприклад, викликати дощ або захистити планету? Презентація буде доповнена 45-хвилинним фільмом про її ленд-арт проект «Безкінечний крик», в якому художниця актуалізує проблеми, що виникають внаслідок роботи уранових шахт в Намібії.

Увага! Робоча мова останнього дня проекту – англійська
(з перекладачем).


Проект реалізовано на базі галереї Артсвіт спільно з Генеральним консульством Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку (офіс в Дніпропетровську) та за підтримки Азербайджансько-української молодіжної спілки.

За довідками звертатися: +38 095 799-35-35, info@artsvit.dp.ua