практикум міські. журналістика, фотографія, архітектура та дизайн

21 вересня 2015 - 28 вересня 2015

Прес-реліз

Галерея сучасного мистецтва Артсвіт представляє практикум "Міські. Журналістика, фотографія, архітектура і дизайн "- освітній курс і творчу платформу для спілкування молодих фахівців, які пишуть про мистецтво, культуру і міському середовищі; початківців фотографів, яким цікава стріт-фотографія; архітекторів і дизайнерів, які планують активно займатися зміною культурного ландшафту українських міст .

Головні цілі проекту "Міські" - залучення до участі молодих фахівців і надання їм теоретичних і практичних навичок за допомогою інтенсивної програми лекцій, майстер-класів, круглих столів і дискусій, а також практичних занять.

Основна тема дослідження - це місто. Як сьогодні думати про його майбутнє, уникаючи банальностей і загальних знань? Як можна змінити індустріальне місто під себе? Які з сьогоднішніх трендів трансформують наші міста вже через кілька десятків років? Чому важливо думати про це прямо сьогодні?

Результатом роботи практикуму стане гід по місту Дніпру під назвою "Куди відправити Пушкіна", створювати його будуть учасники проекту. Вивчивши місто і його контекст, вони самі зможуть визначити знакові, дивні, легендарні місця і разом з кураторами знайти характерні або маловідомі явища міста, без яких неможливо його уявити.

Свою роботу в групах учасники почнуть вже в понеділок 21 вересня. У кожної творчої групи свій куратор: Юрій Базаренко - архітектура і дизайн; Олександра Кравченко - журналістика; Юрій Салабай - фотографія, вони ж приготували інтенсивну програму з лекцій, майстер-класів, дискусій, а також практичних занять.

Куратор архітекторів - Юрій Базаренко
Сертифікований архітектор, член правління Спілки Архітекторів України, учасник і лауреат міжнародних архітектурних конкурсів, співавтор 2 будівель в центральній частині Дніпропетровська, Проекту Детальної Планування вулиці Святослава Хороброго (колишня Чкалова) в Дніпропетровську.

Кураторка журналістів - Олександра Кравченко
Культурологиня, журналістка, директорка з комунікацій Одеського міжнародного кінофестивалю. Працювала менеджером проектів в Центрі сучасного мистецтва Дж. Сороса в Києві, редакторкою і журналісткою (рубрика Місто в журналі Афіша Київ, публікації в журналах Кіноколо, Українська Культура, Esquire Україна, на порталах Афіша Bigmir, Українська Правда), фахівцем з комунікацій та PR ( Art Agent Ukr Gallery, Артхаус Трафік).

Куратор фотографів - Юрій Салабай
Фотограф, один із засновників арт-групи "4в1". Навчався в Національному університеті "Львівська політехніка", спеціальність - архітектор-містобудівник. У 2009 здобув вищу фотографічне освіту в школі мистецтв 'Kulturama' (Стокгольм, Швеція). Учасник виставок в Києві ( "Два погляди на українську фотографію", галерея "РА", 2010 року; проект "Потік / Flow", Я Галерея, 2012), Львові (проект "Тимчасова", галерея "5x5", 2010 року; проект "Sense ", галерея" Коралі ", 2011), Берліні (" SWE / NEW ", галерея" Swedish photography "/ Pingyao photo festival, 2012), Стокгольмі (проект" Fragment ", галерея" KG52 ", 2008; проект" Slutstation Slussen " , Синій тунель, станція "Slussen", 2010 року; проект "Потік / Flow", галерея "KG52", 2013), Вінстон-Салемі (проект "Потік / Flow", Муніципальна галерея, 2014 року), Філадельфії (проект "To the Ukraine ", 2012), Дала-Флоде (арт фестиваль" Hagenfest 2012 "). Публікації: книга Потік / Flow, видавництво" Бла нк-прес ", 2012;" Тихі дні / Quiet days ", видавництво" NIICE ", 2014.

Заходи практикуму проходили в період з 21 по 27 вересня 2015. Програма практикуму є частиною арт-проекту "Дніпро. Трансформація ", відкриття якого відбудеться в галереї ArtSvit 10 вересня 2015 року. Кураторами практикум стануть українські фахівці. Вони поділяться своїми підходами і принципами роботи, розкажуть про нові тенденції та напрямки в умовах розвитку різних медіа як каналів комунікації і поширення інформації. Учасники воркшопу ознайомляться з різними підходами опису міста - вербальними і візуальними, дізнаються, як створюються міські міфи і навчаться знаходити несподівані сюжети в поєднаннях архітектурних ансамблів або наповнювати змістом місця без сюжету. Імена кураторів програми будуть повідомлятися додатково.

Практикум тісно пов'язаний з роботою галереї ArtSvit, яка зараз не тільки трансформується в майданчик для створення нових ідей у ​​сфері сучасного українського мистецтва, а й популяризує власний регіон, події, явища і факти, пов'язані безпосередньо з містом, із середовищем і людьми. У травні 2015 року галерея провела проект "Дніпропетровська школа фотографії", про яку 30 років тому знали далеко за межами Союзу. Проект був покликаний розширити знання, втрачені після розпаду СРСР, про українську фотографії 70-90х і поповнити актуальну історичну хроніку регіону новими фактами й іменами. Проект дозволив подивитися свіжим поглядом з нашого часу на творчість авторів, які в радянську епоху вийшли на територію легітимного мистецтва і тепер вважаються феноменом в історії українського арту.