Панельна дискуссія "Художні інтервенції в міський простір"
13/04/2016

Панельна дискуссія "Художні інтервенції в міський простір"

Відкрив зустріч художник та куратор галереї Артсвіт Nikita Shalenny. Він презентував два нещодавні проекти: “Катапульта” (2014) та “Лекторій” (2015), поділився історіями створення та проблемами, яких ці проекти торкаються: “Моя остання робота “Лекторій” розповідає про відсутність діалогу”. Під час презентації митець також висловив думку про, що Дніпропетровську не вистачає іронії, яка властива багатьом західним містам. “Люди у Дніпропетровську - надмірно серйозні і це не дозволяє їм відійти від сприйняття сучасного публічного мистецтва за зразком класичного монументального”, - він також зазначив, що основною метою його акції була спроба змусити пересічних громадян мислити небуквально.

Продовжила зустріч Imke Rust, мисткиня з Намібії, яка розповідала про декілька своїх проектів: “Dorab (NOT) for Sale”, “An Infinite Scream”, “Stompies”, “Hotel Deco Busting (Ongoing Series)”. Проекти привертають увагу людей до проблем екології, глобалізації та етики. Імке ставить питання: “Чи може мистецтво робите більше?” і впевнено відповідає: може. Художниця розповіла, як вперше усвідомила, що людям важко розуміти складне мистецтво. Після цього вона у прямому сенсі “вийшла з галереї на вулицю” і почала шукати шляхи стати ближче до людей, відтоді вона застосовувала лише формат акцій, у яких переосмислювала історичні факти та народні міфи.

Sabina Shikhlinskaya презентувала декілька проектів.Художниця почала з розповіді про важке становище, у якому опинилося мистецтво наприкинці 1990-х років у Айзербаджані. Не маючи контактів із західними кураторами, тогочасні митці намагались самі відтворити форми концептуального мистецтва. Група митців “Лабіринт”, у яку входила і сама Сабіна Шихлінська, у 1999 році відмовилась від майстерень та пензлів, підкорила відкритий простір та започаткувала внутрішню традицію створювати мистецтво з природних матеріалів. Пізніше цей експеримент переріс у проект “Land Art”. Другим презентованим проектом став “Save the Earth”(2013). Мисткиня розповіла про те, як вона переобладнала старий автобус на станцію для збирання пластикових пляшок, який це мало відгомін у суспільстві і наслідки цієї інтерактивної акції.

Інші новини

27 березня 2024
Вітайте останню трійку мисткинь, стейтменти яких увійшли до другої едиції проєкту Secondary Archive "Художниці у війні"

Завершуємо розповідати про учасниць свіжого доповнення проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні". Вдячні всім причетним до створення його другої едиції, а також зацікавленим у нашій роботі. Проте вона ще триває і далі на вас чекатимуть інші формати та нові дослідження, тож слідкуйте за оновленнями!

...
25 березня 2024
Представляємо інших трьох мисткинь, що увійшли до Secondary Archive "Художниці у війні"

Продовжуємо розповідати про нових мисткинь, які доєдналися до проєкту Secondary Archive в його другій едиції "Художниці у війні", а саме про Олю Єрємєєву, Сану Шахмурадову Танську та Юлію Данилевську. Із їхніми стейтментами можна ознайомитись на сайті secondaryarchive.org.

...