Артсвіт дітям: історія мистецтв. Теорія та практика
02/02/2019

Артсвіт дітям: історія мистецтв. Теорія та практика

Артсвіт дітям - це мандрівка крізь час та простір в світ мистецтва. Говорити будемо не багато, а от дивитись, вчитись бачити, відчувати та створювати - досхочу. Все будемо вивчати на власному досвіді: як імпресіоністи - ходити на пленер, як давні люди - малювати списи та биків, як гончарі Древньої Греції - ліпити горщики. Дізнаємося, як на нас впливають сни. Зрозуміємо, що таке свобода, а що - її відсутність. Побачимо циклічність мистецтва, спробуємо прослідкувати, як воно еволюціонувало чи, може, навпаки, призупинилось у розвитку.

Ми не ставимо собі за мету навчити дітей малюванню, ми хочемо показати, що світ мистецтва багатогранний та цікавий, а не нудний чи важкий для сприйняття. Програма дасть розуміння того, що мистецтво - не просто метод створення естетично привабливих зображень, а спосіб взаємодії з навколишнім світом.

З досвіду ми знаємо, що творчі заняття допомагають здобути або покращити навички, на які не завжди звертають увагу в школах. Діти будуть вчитись формувати власну позицію щодо різних явищ - не лише мистецьких, а й суспільних, адже сучасне мистецтво нерозривно пов’язане із соціумом. Таким чином, у малечі буде формуватись критичне мислення, що в зрілому віці допоможе стати більш самостійними та незалежними особистостями.

На заняттях діти працюватимуть з різними видами мистецтва: колаж, живопис, графіка, скульптура, інсталяція. Почнеться заняття з теоретичної частини, але, щоб не переобтяжувати малечу теорією та зробити заняття більш активними, багато часу буде приділятись практиці. На попередніх курсах ми переконались, що процес створення власної роботи та представлення готового результату тут і зараз є не лише цікавим інтерактивом та грою, а й допомагає покращити самосприйняття дитини та робить її більш впевненою у власних силах.

Заняття проходитимуть в галереї Артсвіт, де відбуваються виставки сучасного мистецтва, а куратори та викладачі можуть розповісти дітям про діючі експозиції.  Також програма передбачає екскурсії до культурно-мистецьких інституції Дніпра та заняття на свіжому повітрі. Тож діти не лише побачать зсередини, як влаштований світ мистецтва, а й зможуть обрати, що їх більше приваблює і ким вони могли б стати.

До освітньої програми ми запрошуємо найширшу аудиторію: маленьких дніпрян та дніпрянок, дітей ВПО, дітей з інвалідністю, дітей загиблих та учасників АТО. Одне із головних завдань програми - не лише навчити дітей розуміти мистецтво, а й допомогти дітям налагодити міжособистісну комунікацію та розвинути навички роботи в командіі.

До участі в заняттях запрошуємо дітей віком від 7 до 12 років. Заплановано набір 2-х груп по 15 дітей (загалом 30 дітей). Якщо буде попит серед більшої кількості учасників, ми розглядаємо можливість створення ще однієї групи.

Тривалість 1 заняття – 1,5 години. Участь у всіх заняттях курсу - безкоштовна. 

Початок занять для дітей віком 7-9 років о 12:30, 10-12 - о 14:30.

Зареєструватись можна на сторінці програми "Артсвіт дітям" у Фейсбук. Посилання для реєстрації оновлюються щотижня.

Програма відбувається завдяки програмі міського голови Культурна Столиця.

 

Інші новини

18 березня 2024
Знайомимо з першою трійкою мисткинь, що увійшли в нову едицію проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні"

Минулої п’ятниці ми разом із Katarzyna Kozyra Foundation та Galeria Labirynt поповнили Secondary Archive матеріалами про 15 нових українських художниць. Найближчі два тижні ділитимемося цитатами з їхніх висловлювань — почитати повний текст і біографії мисткинь можна на сайті secondaryarchive.org.

...
10 березня 2024
Зін за донейт: ми випустили новий мерч до виставки Тетяни Пухнавцевої "обірваний край"
 
Чудова новина: ми зробили для вас новий мерч з нагоди відкриття виставки "обірваний край" — невеличкий зін із роботами художниці Тетяни Пухнавцевої.
 
Видання вийшло лімітованим накладом — усього 20 примірників, і кожен з них має унікальну рису та свій номер. Вартість такого сувеніру — 200 гривень. Усі зібрані кошти ми долучимо до нашого збору для спільноти MEDYCHKA, що допомагає медикам на фронті: закуповує тактичні стропи, функціональні турнікети, лапароскопічні інструменти.
...