Нестандартний погляд на знайомі речі: що цікавого знайшла в Дніпрі мисткиня з Глазго
28/11/2019

Нестандартний погляд на знайомі речі: що цікавого знайшла в Дніпрі мисткиня з Глазго

Резидентка з Шотландії, учасниця SWAP: UK/Ukraine Residency Programme Алішія Фарнан пробула в Дніпрі 37 днів. SWAP: UK/Ukraine Residency - резиденція, в межах якої відбувається культурний обмін між українськими і британськими митцями та кураторами. Програма діє протягом чотирьох років. В Дніпрі резиденція пройшла за участі галереї Артсвіт, ГО Культура Медіальна та Центру Сучасної Культури. 

Алішія Фарнан займається фотографією, зосереджує увагу на тонкощах світла, тіні та текстурі у фотографічному зображенні. В своїх роботах досліджує історію, традиції та культуру через соціальну архітектуру місцевості. Предметом її дослідження цього разу стало місто Дніпро, а фокусувалась мисткиня на публічних місцях, в яких люди проводять або проводили раніше своє дозвілля. В межах резиденції вона побувала в БК Металургів, БК Кайдацькому, БК Шиннику, БК ДНУЖТ, БК Ілліча, Науковій бібліотеці ДНУ ім. О. Гончара, Центрі сучасної культури в Дніпрі, Коледжі культури і мистецтв, галереї Артсвіт та Модулі. 

Більше про свої враження від резиденції та від Дніпра, в якому художниця була вперше, вона розповіла на artist talk в галереї Артсвіт. 

Дніпро зацікавило її схожістю на рідне місто - Глазго, яке теж є промисловим. 

“Я думаю, що міста схожі через подібні галузі промисловості. Також є деякі подібності в атмосфері та естетиці. Серед відмінностей - розмір Дніпра. Місто більше, ніж Глазго. Коли ви гуляєте, то можете бачити архітектуру чіткіше, оскільки вулиці ширші. Також мене здивувало те, що на вулиці ніхто не посміхається

Інші новини

27 березня 2024
Вітайте останню трійку мисткинь, стейтменти яких увійшли до другої едиції проєкту Secondary Archive "Художниці у війні"

Завершуємо розповідати про учасниць свіжого доповнення проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні". Вдячні всім причетним до створення його другої едиції, а також зацікавленим у нашій роботі. Проте вона ще триває і далі на вас чекатимуть інші формати та нові дослідження, тож слідкуйте за оновленнями!

...
25 березня 2024
Представляємо інших трьох мисткинь, що увійшли до Secondary Archive "Художниці у війні"

Продовжуємо розповідати про нових мисткинь, які доєдналися до проєкту Secondary Archive в його другій едиції "Художниці у війні", а саме про Олю Єрємєєву, Сану Шахмурадову Танську та Юлію Данилевську. Із їхніми стейтментами можна ознайомитись на сайті secondaryarchive.org.

...