Російський конструктивізм, польський «унізм» та українські авангардні практики на тлі нових соціальних реалій
12/06/2019

Російський конструктивізм, польський «унізм» та українські авангардні практики на тлі нових соціальних реалій

12 червня запрошуємо на лекцію Олени Годенко-Наконечної «Російський конструктивізм, польський «унізм» та українські авангардні практики на тлі нових соціальних реалій».

Зазначена тема дає привід розкрити такі явища, як український, російський та польський авангард, який став вагомим фактором європейського та світового мистецтва. Зародившись на початку ХХ ст., авангард у Росії переростає у форми радянського конструктивізму Ель Лисицького та Володимира Татліна, у Польщі – в унізм Владислава Стржемінського та Каміля Кобро, в Україні – в авангардні мистецькі практики Василя Єрмілова, Олександра Богомазова та ін. Маємо дізнатися, як українець Василь Татлін, родом з Харкова, опинився в Парижі й став виразником нової естетики конструкцій з дерева, метала й скла, як згодом пов’язав їх з етикою та радянською політикою (як приклад – модель пам’ятника ІІІ Інтернаціоналу); що спільного між його творчістю та «зауммю» поетів Велимира Хлєбнікова та Олексія Кручених.  Розкриємо сторінки суперництва Малевича і Таліна, Малевича і Шагала, протиставлення супрематизма конструктивізмові, контактів СРСР і Німеччини, прояви радянського авангарду в дизайні предметів побуту і книжковому мистецтві, фото- і кіномистецтві, рекламі та агітації, зокрема на прикладі творчості  В. Степанової та О. Родченка.

«Російський конструктивізм, польський «унізм» та українські авангардні практики на тлі нових соціальних реалій» -заключна лекція курсу Олени Годенко-Наконечної "Візуальне мистецтво від модерну до модернізму – крізь призму культурної репрезентації (І чверть ХХ ст.)".

 

Авторка лекційного курсу (лекторка): Олена Годенко-Наконечна, кандидатка мистецтвознавства, професорка НТУ «Дніпровська політехніка».

Вартість однієї лекції: 250 грн.

Лекція відбудеться 12 червня о 19:00

Галерея Артсвіт, вул. Січових Стрільців, 4а.

Тел. 0957993535

 

*в титулі події використано роботу, Василя Єрмілова "Палац піонерів і жовтенят у Харкові. Проект оформлення інтер'єрів. План приміщення (з килимами)", 1934-1935 рр.

Інші новини

27 березня 2024
Вітайте останню трійку мисткинь, стейтменти яких увійшли до другої едиції проєкту Secondary Archive "Художниці у війні"

Завершуємо розповідати про учасниць свіжого доповнення проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні". Вдячні всім причетним до створення його другої едиції, а також зацікавленим у нашій роботі. Проте вона ще триває і далі на вас чекатимуть інші формати та нові дослідження, тож слідкуйте за оновленнями!

...
25 березня 2024
Представляємо інших трьох мисткинь, що увійшли до Secondary Archive "Художниці у війні"

Продовжуємо розповідати про нових мисткинь, які доєдналися до проєкту Secondary Archive в його другій едиції "Художниці у війні", а саме про Олю Єрємєєву, Сану Шахмурадову Танську та Юлію Данилевську. Із їхніми стейтментами можна ознайомитись на сайті secondaryarchive.org.

...