У Львові проходить фестиваль перформансу ZABIH
02/05/2018

У Львові проходить фестиваль перформансу ZABIH

З 2 по 6 травня у Львові проходить Міжнародний фестиваль перформансу ZABIH. Фестиваль створений для популяризації перформативного мистецтва в Україні та для ознайомлення сучасних перформерів одне з одним. Фестиваль проводять вперше. Він об*єднує митців з України, Ірландії та Польщі.

Створили ZABIH випускники школи перформансу. Фестиваль є платформою для пошуку нових шляхів в цьому виді мистецтва та представлення власних напрацювань. Також під час ZABIH учасники з різних країн можуть поспілкуватись одне з одним та з глядачами, таким чином, налагодивши комунікацію не лише між перформерами, а й зі сприймаючою стороною.

Основні принципи фестивалю: відкритість, експеримент та колаборація. Спираючись на ці поняття, учасники створюють самостійні або групові дії та перетворюють перформанс на повноцінний та самодостатній вид медіа.

За чотири дні фестивалю на різних локаціях Львова проведуть не лише перформанси, а й тематичні лекції від Еви Зажицької (PL), Максима Заверики (UA), Петра Ряски (UA) та інших. Також з 2 по 6 травня у коридорі галереї Дзиґа буде безперервно транслюватись відео-програма фестивалю - показуватимуть відео-перформанси та відео-документацію заходу.

Всього в проекті ZABIH візьмуть участь близько тридцяти митців.  Однією з учасниць є перформерка з Дніпра Марина Москальова. Вона вже брала участь в подібних фестивалях та воркшопах. В 2017 році вона була учасницею інтенсивного воркшопу з перформансу від Вальдемара Татарчука в галереї Артсвіт, а після цього пройшла відбір на Performance Platform Lublin 2017 в галереї Лабіринт, де брала участь у воркшопі з Мєрілін Ансем та представляла свій перформанс.

В Дніпрі Марина створила власний перформативний проект "16 днів - 16 хвилин", присвятивши його всесвітній акції "16 днів проти гендерно мотивованого насилля". В рамках проекту Марина представила 14 відеоробіт та 2 перфоманси в галереї Артсвіт.

В 2018 році брала участь у виставці “Виховні акти” в Києві. Нагадуємо, що виставку було зірвано.

Перформанс Марини Москальової у Львові можна подивитись  5 травня в Jam Factory Infopoint, вул. Механічна 1 (поряд з Фабрикою повидла, вул. Богдана Хмельницького, 124). Більше про фестиваль можна дізнатись на сторінці заходу у Фейсбук.

На фото: Марина Москальова на Performance Platform Lublin 2017

Авторка світлини: Diana Kołczewska

У Львові проходить фестиваль перформансу ZABIH

Інші новини

27 березня 2024
Вітайте останню трійку мисткинь, стейтменти яких увійшли до другої едиції проєкту Secondary Archive "Художниці у війні"

Завершуємо розповідати про учасниць свіжого доповнення проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні". Вдячні всім причетним до створення його другої едиції, а також зацікавленим у нашій роботі. Проте вона ще триває і далі на вас чекатимуть інші формати та нові дослідження, тож слідкуйте за оновленнями!

...
25 березня 2024
Представляємо інших трьох мисткинь, що увійшли до Secondary Archive "Художниці у війні"

Продовжуємо розповідати про нових мисткинь, які доєдналися до проєкту Secondary Archive в його другій едиції "Художниці у війні", а саме про Олю Єрємєєву, Сану Шахмурадову Танську та Юлію Данилевську. Із їхніми стейтментами можна ознайомитись на сайті secondaryarchive.org.

...