Кіноніч: абсурд (Андерссон/Шифрон)
30/11/2017

Кіноніч: абсурд (Андерссон/Шифрон)

Цього разу пропонуємо глядачам замислитися над явищем нонсенсу в нашому житті за переглядом двох європейських збірок новел та замальовок на тему абсурдності буття.

Спочатку куратор кіноночі Сергій Острянин планував присвятити нову добірку вічному питанню про сенс нашого буття, проте, не знайшовши на цю тему достатньо матеріалу, тема наступної кіноночі зійшлася до абсурду. Тож цього разу пропонуємо глядачам замислитися над явищем нонсенсу в нашому житті за переглядом двох європейських збірок новел та замальовок на тему абсурдності буття.

Почнемо зі збірки 39 трагікомічних скетчів Роя Андерссона "Сидів голуб на гілці, думаючи про буття", що є спробою автора дати відповідь на питання "що значить бути людським створінням?". Назва фільму відсилає до полотна Пітера Брейгеля "Мисливці на снігу", на якій птахи, на думку автора, приголомшені тим, що мисливці під деревом не бачатьхаотичної природи оточуючого світу. Візуальна складова фільму також натхненна живописом, зокрема полотнами Едварда Хопера, тож крім філософських думок на глядів чекає мінімалістична насолода для очей.

Наступний фільм з добірки - "Дикі історії" Даміана Шифрона - 6 новел, присвячених темі помсти як емоції, що повною мірою розкриває абсурдність людських вчинків. Нерівність, несправедливість, а також високі вимоги сучасного світу доводять людей до точки кипіння - саме по цих точках проведена сюжетна лінія стрічки. На глядачів чекає сповнена емоцій та чорного гумору стрічка, епізоди якої балансують на тонкій грані між людяністю та варварством, самоконтролем і справжнім емоційним вибухом.

Як би нам не хотілося думати інакше, наше життя у більшій мірі визначається хаотичною комбінацією випадковостей. Ірраціональність покладена у саму основу поведінки людей та їх емоцій - то може вона і є тим самим, що визначає нашу людяність та є справжнім сенсом життя - на це питання відповідь спробуємо знайти під час перегляду фільмів та їх обговорення.

Традиційно кіноночі відбуваються в співпраці з Arthouse Traffic

Вхід вільний

Інші новини

27 березня 2024
Вітайте останню трійку мисткинь, стейтменти яких увійшли до другої едиції проєкту Secondary Archive "Художниці у війні"

Завершуємо розповідати про учасниць свіжого доповнення проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні". Вдячні всім причетним до створення його другої едиції, а також зацікавленим у нашій роботі. Проте вона ще триває і далі на вас чекатимуть інші формати та нові дослідження, тож слідкуйте за оновленнями!

...
25 березня 2024
Представляємо інших трьох мисткинь, що увійшли до Secondary Archive "Художниці у війні"

Продовжуємо розповідати про нових мисткинь, які доєдналися до проєкту Secondary Archive в його другій едиції "Художниці у війні", а саме про Олю Єрємєєву, Сану Шахмурадову Танську та Юлію Данилевську. Із їхніми стейтментами можна ознайомитись на сайті secondaryarchive.org.

...