Розмови в галереї

04 березня 2023 - 03 червня 2023

Прес-реліз

Ми хочемо більше дізнатися про вас — нашу аудиторію, — тому розпочинаємо серію зустрічей-розмов про сучасне мистецтво в галереї. 

Ця програма має на меті обговорити різні аспекти мистецтва та ввести його в повсякденність якомога більшої кількості мешканців Дніпра. Спочатку ми зачепили такі питання:
 
— про галерею як інституцію та її відмінність від музею;
— про різні види виставок та, зокрема, про виставку Костянтина Зоркіна "Захисний шар" та інтерактивний проєкт "Виставка, яку хочу побачити";
— як ходити на одну й ту саму виставку кілька разів і бачити кожен раз її по-новому;
— з чого починається знайомство з експозицією;
— виставки українського сучасного мистецтва до та після 24 лютого;
— що можна і чого не можна робити в галереї і чому.

Та з часом цей перелік значно розширився. За три місяці, що тривав цей проєкт, ми провели 12 зустрічей у двох форматах — лекції та дискусії, де підняли чимало важливих тем.

Приміром, розбиралися в тому як функціонує арт-спільнота: від мистецьких інституцій до власне митців і мисткинь, а також розглядали можливості для їхньої співпраці. Визначались із тим, що таке виставка в широкому сенсі цього слова, адже, як форма презентації творчості, вони бувають доволі різні. Також говорили про онлайн-проєкти та подкасти, а ще з'ясовували чим займається куратор і що таке кураторство як явище. Крім того останні дві розмови пройшли в рамках нашого інтерактивного проєкту "Виставка, яку хочу побачити", де ми зосередили свою увагу на питаннях, що з'явились через активне застосування штучного інтелекту в мистецтві.

Та найголовнішим є те, що ми познайомилися з відвідувачами ближче. Це дуже важливо, враховуючи, як сильно зросла наша аудиторія останнім часом.

Наразі цей проєкт завершено, та можливо з часом він увійде в другу ітерацію. А поки ми на перерві, пропонуємо вам розмовляти між собою і в такий спосіб наші "Розмови в галереї" триватимуть й надалі.


Кураторка та авторка програми — наша проєктна менеджерка Олександра Шовкун. Вона закінчила харківський університет ім. Каразіна за спеціальністю культурологія, наразі є аспіранткою філософського факультету. Працювала арт-менеджеркою Центру сучасного мистецтва YermilovCentre, пройшла «Школу медіаторів» та отримала практичний досвід під час Другої Бієнале молодого мистецтва.

Зустрічі відбувалися щосуботи о 15:00. Вхід вільний, але для участі необхідно реєструватися на кожну зустріч окремо.