Артсвіт дітям: "Близьке. Зрозуміле"
11/02/2017

Артсвіт дітям: "Близьке. Зрозуміле"

Авторський освітній курс Марії Ложко «Приручити мистецтво» продовжується у 2017 році! Другий навчальний семестр буде присвячено мистецьким практикам, художнім матеріалам та напрямкам мистецтва, які мають менш солідну, але не менш яскраву історію становлення, ніж розглянуті навчальної групою у першому семестрі. Всі вони так чи інакше пов’язані із світовою історією кінця ХХ століття та найчастіше узагальнюються мистецтвознавцями терміном «актуальне мистецтво» (contemporary art).

«Що це таке?», «Що це може означати?», «Чому це знаходиться в галереї?», «Художник просто не вміє малювати!», «Таке могла зробити моя дитина», «Я теж так можу» – лише невеличкий перелік реакцій, які можуть викликати у непідготовленого глядача об’єкти, про які буде йтися на лекціях та практичних заняттях другого семестру. Курс покликаний наблизити юних слухачів до сучасних митців, навчити їх розуміти іронічну мову мистецтва кінця минулого та початку нинішнього століття, а разом із нею – і світ, який актуальне мистецтво намагаються описати та осмислити.  

Маленьких учнів очікує знайомство із мистецтвом перфомансу та ґепенінгу, практика акціонізму, робота з реді-мейдом, кінетичними скульптурами та діджитал-артом, а також, за традицією першого семестру, захопливі подорожі до локальних арт-просторів, таких як художні майстерні, галереї, музеї, майданчики із скульптурами та пам’ятниками. Разом ми спробуємо розібратися, як суспільство (війни, політика, наукові досягнення, реформи в освіті) впливає на роботи митців, та як знаходити спільне та зрозуміле між, на перший погляд, чужими один одному митцями кінця 60-х років минулого століття та сьогодення.       

 

Як все відбувається?

Традиційний півторагодинний урок складається із короткого групового завдання-розминки для знайомства з темою, лекційної частини із переглядом медіаматеріалів та обговоренням побаченого у групі, виконання практичного завдання та дискусія щодо результатів.

 

Тематичний план курсу «Приручити мистецтво» 

Де закінчується сучасне мистецтво і починається актуальне

Мінімалізм та абстрактний експресіонізм

Примітивне та наївне мистецтво

Реді-мейд мистецтво та інсталяція

Оптичне мистецтво

Акціонізм

Перфоманс

Мистецтво фотографії, фотореалізм

Відеоарт

Кінетичне мистецтво та трьохвимірний рух

Комп’ютерне мистецтво, інтернет та медіа 

Мистецтво взаємовідношень

Вуличне мистецтво

 

Екскурсії (інтегровано у курс). Заплановано відвідування Дніпровського художнього музею, Музею українського живопису та майстерень, арт-центру Я Галерея, Дніпровського історичного музею, Дніпровської діорами «Битва за Дніпро», заводу Interpipe Steel (для дітей від 12 років та батьків; для інших – відео екскурсія), музею «Літературне Придніпров’я», дому-музею Блаватської та дому-музею Яворницького, музею та галереї при культурному центрі «Менора», майстерень місцевих митців, прогулянка скульптурними ансамблями міста (скіфські та половецькі баби, Читальна арка, Центральна набережна, сквер Героїв) тощо.      

 

Хто проводить заняття?

Автор нового освітнього курсу – Марія Ложко, Дніпро. За основною освітою редактор та видавець, за додатковою – журналіст та PR-спеціаліст. На рахунку викладача – 4 роки досвіду проведення занять з мистецтва, включаючи практики за кордоном. Цикл занять «Приручити мистецтво» (стартував навесні 2016 року) є третім авторським курсом Марії для дітей шкільного віку, основна відмінність якого – інтерактивність та гнучкість. Попередні проекти було реалізовано в Україні, Польщі та Італії. Марія також є комерційним письменником та PR-консультантом із досвідом роботи більше 7 років.

 

Коли: 12:30–14:00, щосуботи (з 11 лютого по 27 травня, 2017)

Де: Більшість занять проходитимуть у галереї Артсвіт (вул. Січових Стрільців 4-а), про «гостьові» заняття буде попереджено заздалегідь.

Вартість: 100 грн – вартість разового заняття, 400 грн – вартість п’яти занять. *У вартість входять всі матеріали, з якими працюватимуть діти, а також квитки у музеї.

 

Увага! Команда Артсвіт рекомендує послідовне відвідування всіх занять курсу «Приручити мистецтво», проте нагадує, що відвідування окремих занять також не позбавлене сенсу. Курс побудований таким чином, що митці, художні напрямки та явища, про які йтиме мова на уроках, не пов’язані хронологічно.

 

Запис на курс та окремі заняття здійснюється за телефоном +38 095 799 35 35

Інші новини

18 березня 2024
Знайомимо з першою трійкою мисткинь, що увійшли в нову едицію проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні"

Минулої п’ятниці ми разом із Katarzyna Kozyra Foundation та Galeria Labirynt поповнили Secondary Archive матеріалами про 15 нових українських художниць. Найближчі два тижні ділитимемося цитатами з їхніх висловлювань — почитати повний текст і біографії мисткинь можна на сайті secondaryarchive.org.

...
10 березня 2024
Зін за донейт: ми випустили новий мерч до виставки Тетяни Пухнавцевої "обірваний край"
 
Чудова новина: ми зробили для вас новий мерч з нагоди відкриття виставки "обірваний край" — невеличкий зін із роботами художниці Тетяни Пухнавцевої.
 
Видання вийшло лімітованим накладом — усього 20 примірників, і кожен з них має унікальну рису та свій номер. Вартість такого сувеніру — 200 гривень. Усі зібрані кошти ми долучимо до нашого збору для спільноти MEDYCHKA, що допомагає медикам на фронті: закуповує тактичні стропи, функціональні турнікети, лапароскопічні інструменти.
...