«Вихідні в містах, яких ви ще не знаєте»
09/10/2021

«Вихідні в містах, яких ви ще не знаєте»

Публічна програма в межах виставки «Я під'їжджала до мiста, якого ще не знала» продовжується: 9 та 10 жовтня 2021 року в Кам’янському та у Дніпрі відбудеться низка подій.  

9 жовтня, м. Кам’янське

Публічна програма «Про дар» у Музеї історії міста Кам’янського

9 жовтня з 14:00 до 19:45 в Музеї історії міста Кам’янського відбудеться спеціальна  публічна програма «Про дар», яка є частиною виставки «Я під'їжджала до мiста, якого ще не знала».  

Кам’янське як частину Дніпровської агломерації поєднано з містом Дніпро економічними, соціальними, культурними зв’язками. Ці міста формувалися в аналогічних умовах, їхнє зростання та розбудова були пов’язані з індустріалізацією, сьогодні вони залишаються найбільшими промисловими центрами країни. За радянських часів міста також були пов’язані й ідеологічно — як «мала батьківщина» політичних лідерів. Дніпро й Кам’янське мають аналогічні проблеми, зокрема, екологічні. Обидва міста входять до трійки найбільш забруднених міст України. Ця більш менш усталена оптика є певним стереотипом, автоматизмом, через який звично сприймається ідентичність як Дніпра, так і Кам’янського. 

Публічна програма «Про дар» передбачає декілька заходів, спрямованих на переосмислення та перегляд існуючих стереотипних зв’язків з містом і має на меті за набором кліше роздивитися живих людей з їхніми проблемами та приватними історіями. 

Показ відеороботи Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського «Охорона праці на Дніпропетровщині» (2018), створеної на основі компіляції відео із соцмереж працівників промислових підприємств Дніпропетровського регіону та мешканців прилеглих районів, оприявнює екологічну та гуманітарну кризу регіону. Обговорення з художниками після перегляду дає можливість прояснити межі відповідальності мистецтва й художника, їх (не)здатність вплинути на поточний стан речей. 

Спільне читання та обговорення «Нарису про дар» французького етнолога та соціолога Марселя Мосса задає теоретичну рамку програмі у Кам’янському. Турбота про місто через «дарування» — підприємств, особливого статусу, особливих інституцій, як-от споруда й експозиція музею; особливих експонатів для нього, як-от дарунки партійним лідерам, проблематизується і розглядається крізь сформовану Моссом оптику. Соціальне життя філософ трактував як процес безперервного, взаємодоповнюючого та універсального обміну матеріальними і символічними благами. Основою для обговорення буде виставка-екскурсія на базі фондів музею історії міста Кам’янське.

У співпраці з Національним центром Олександра Довженка (Київ) відбудеться показ фільму «11» Дзиґи Вертова (1928) з тематичним супроводом та коментарем від кінознавця Олександра Телюка. Документальна стрічка Вертова, вперше знята в Україні, присвячена одинадцятій річниці встановлення радянської влади і фокусується на досягненнях післяреволюційного періоду — активній фазі індустріалізації, коли були зведені Дніпровська ГЕС та інші промислові гіганти, що визначили характер, образ та майбутню долю багатьох українських міст, зокрема, і Дніпра, і Кам’янського.

РОЗКЛАД АКТИВНОСТЕЙ

14:00—14:15 Збір гостей. Вступне слово

14:15—15:00 Показ фільму Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського «Охорона праці на Дніпропетровщині» та обговорення за участі Даніїла Ревковського.

15:00—15:30 Кава-брейк

15:30—16:15 Екскурсія від Ірини Володимирівни Шапочкіної, завідувачки відділу науково-експозиційної роботи Музею історії міста Кам’янського

16:30—17:30 Обговорення есе Марселя Мосса 

17:30—18:00 Кава-брейк

18:00—19:45 Показ фільм Дзиґи Вертова «11» і представлення фільму кінознавцем Олександром Телюком. Показ здійснюється у співпраці з Довженко-Центром

Вхід на всі події Публічної програми «Про дар» — вільний за умови реєстрації https://cutt.ly/BExC1aM.

 

10 жовтня, м. Дніпро

10 жовтня о 13:00 — лекція Тетяни Портнової «Плацкартний квиток у минуле: що вокзали можуть розповісти про історію міста»

Під час лекції ми поміркуємо над тим, чому сучасні історики, антропологи, соціологи та дослідники культури вважають вокзали вартісним об’єктом для вивчення. Знаходячись у стінах Південного вокзалу у Дніпрі ми поговоримо про те, які важливі сюжети історії Катеринослава/Дніпропетровська/Дніпра можна вивчати крізь історію міських вокзалів. А також про те, чи можна вважати місто на Дніпрі містом мігрантів, своєрідним транзитним простором і як плинність мешканців вплинула на міське середовище.

Тетяна Портнова — кандидатка історичних наук, с.н.с. Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького, дослідниця міської історії. Авторка книжки «Міське середовище і модернізація: Катеринослав середини ХІХ — початку ХХ ст.» (2008), співавторка книжок «Праця, виснаження і успіх: промислові мономіста Донбасу» (2018) та «Умань: (не)знані історії міста» (2021).

Місце проведення лекції: вокзал станції Дніпро-Лоцманська (Лоцманський Узвіз, 22), відомий як Південний вокзал

Південний вокзал є однією з найважливіших локацій тематично розділу виставки «конективні практики». Будучи одним із «мерехтливих» об’єктів, ця велика будівля у модерністському стилі з гарно збереженою індустріальною радянською мозаїкою фактично відрізана від міської транспортної системи. Осиротілий вокзал, на якому практично немає ані пасажирів, ані тих, хто зустрічає, все ще знаходиться у робочому стані. Вокзал — це простір «входу-виходу», тобто приїздів до міста та від’їздів з нього; це майданчик для розігрування ритуалів зустрічі і прощання, шляхів переміщення — як фізичних, так і внутрішніх трансгресивних переходів. 

Вхід вільний за умови реєстрації https://cutt.ly/eExVDsO

__________

Виставка «Я під'їжджала до мiста, якого ще не знала» є результатом спільної роботи учасниць напряму «Кураторські практики» Програми резиденцій галереї Артсвіт. Над розробкою та втіленням виставкового проекту працювали 4 кураторки: Дарина Скринник-Миська, Антоніна Стєбур, Ксенія Ульянова, Анна Філіппова. Кураторка напрямку: Тетяна Кочубінська.

Програма резиденцій галереї Артсвіт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

 

Інші новини

27 березня 2024
Вітайте останню трійку мисткинь, стейтменти яких увійшли до другої едиції проєкту Secondary Archive "Художниці у війні"

Завершуємо розповідати про учасниць свіжого доповнення проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні". Вдячні всім причетним до створення його другої едиції, а також зацікавленим у нашій роботі. Проте вона ще триває і далі на вас чекатимуть інші формати та нові дослідження, тож слідкуйте за оновленнями!

...
25 березня 2024
Представляємо інших трьох мисткинь, що увійшли до Secondary Archive "Художниці у війні"

Продовжуємо розповідати про нових мисткинь, які доєдналися до проєкту Secondary Archive в його другій едиції "Художниці у війні", а саме про Олю Єрємєєву, Сану Шахмурадову Танську та Юлію Данилевську. Із їхніми стейтментами можна ознайомитись на сайті secondaryarchive.org.

...