PinchukArtCentre оголосив імена 20 номінантів на здобуття Премії PinchukArtCentre 2018
15/09/2017

PinchukArtCentre оголосив імена 20 номінантів на здобуття Премії PinchukArtCentre 2018

PinchukArtCentre оголосив імена 20 художників, номінованих на Премію PinchukArtCentre 2018 – загальнонаціональну премію у галузі сучасного мистецтва для молодих українських художників віком до 35 років. Шорт-ліст був складений відбірковою комісією з більш, ніж 650 заявок, отриманих від молодих українських художників з усіх регіонів України та інших країн світу.


До шорт-лісту номінантів Премії PinchukArtCentre 2018 увійшли:

Михайло Алексеєнко (27, Київ),

Юліана Голуб (27, Харків),

Катерина Єрмолаєва (32, Донецьк/Київ),

Анна Звягінцева (30, Дніпро/Київ),

Тарас Каменной (32, Харків),

Микола Карабінович (29, Одеса),

Аліна Клейтман (26, Харків),

Віталій Кохан (30, Суми/Харків),

Юлія Кривич (29, Дніпро),

Саша Курмаз (30, Київ),

Ларіон Лозовий (29, Київ),

Роман Михайлов (28, Харків/Київ),

Олег Перковський (33, Кам’янець-Подільський/Львів),

Сергій Радкевич (30, Луцьк/Львів),

Євген Самборський (33, Івано-Франківськ/Київ),

Іван Світличний (28, Харків/Київ),

Дмитро Старусєв (32, Макіївка),

Павло Хайло (29, Луганськ/Київ),

а також групи:

Ярема Малащук (24, Коломия/Київ) та Роман Хімей (25, Коломия/Київ),

Ревковський і Рачинський (Даніїл Ревковський, 24, Харків; Андрій Рачинський, 27, Харків).

Розглядаючи всі заявки, комісія у своєму виборі керувалася як загальною практикою художника, так і поданими на конкурс роботами, які, на його/її думку, є показовими. Рішення приймалося методом консенсусу. Для комісії найцікавішими були ті практики, які створюють можливості нового досвіду, і художники, які в своїй практиці відходять від «області загального знання» і розвивають свої моделі творчості в неочевидному полі. Склад відбіркової комісії цього року:


- Андрій Бояров, художник і незалежний куратор в області медіа-арту і фотографії;

- Юлія Ваганова, арт-менеджер, мистецтвознавець, куратор програм й заступник директора «Мистецького Арсеналу» з музейної та виставкової роботи;

- Тетяна Кочубінська, куратор Дослідницької платформи PinchukArtCentre,
мистецтвознавець, дослідник;

- Ксенія Малих, мистецтвознавець, член команди Дослідницької платформи PinchukArtCentre, співзасновник OK Projects, куратор візуальної програми арт-центру Closer, член експертної ради з питань сучасного мистецтва при Міністерстві культури України;

- Тіберій Сільваші, живописець, куратор, лектор, есеїст. Виставка робіт 20 номінантів буде представлена у PinchukArtCentre з лютого по травень 2018 року.

Переможці Премії будуть оголошені на церемонії нагородження у Києві в березні 2018. Володар головної премії отримає 250 000 гривень, два лауреата спеціальної премії - по 60 000 гривень кожен. Крім того, переможці зможуть пройти стажування у майстернях провідних художників світу. Лауреатів головної та спеціальної премії оберуть та оголосять члени міжнародного журі. Володаря призу громадськості в розмірі 25 000 гривень буде визначено голосуванням відвідувачів виставки номінантів Премії. Переможець Премії PinchukArtCentre автоматично стає номінантом Премії Future Generation Art Prize 2019 – міжнародної арт-премії для молодих художників.

Інші новини

27 березня 2024
Вітайте останню трійку мисткинь, стейтменти яких увійшли до другої едиції проєкту Secondary Archive "Художниці у війні"

Завершуємо розповідати про учасниць свіжого доповнення проєкту Secondary Archive — "Художниці у війні". Вдячні всім причетним до створення його другої едиції, а також зацікавленим у нашій роботі. Проте вона ще триває і далі на вас чекатимуть інші формати та нові дослідження, тож слідкуйте за оновленнями!

...
25 березня 2024
Представляємо інших трьох мисткинь, що увійшли до Secondary Archive "Художниці у війні"

Продовжуємо розповідати про нових мисткинь, які доєдналися до проєкту Secondary Archive в його другій едиції "Художниці у війні", а саме про Олю Єрємєєву, Сану Шахмурадову Танську та Юлію Данилевську. Із їхніми стейтментами можна ознайомитись на сайті secondaryarchive.org.

...